Bøger / skønlitteratur til børn / roman

To alvorlige piger med penge


Beskrivelse


16-årige Dolly med de uforklarlige søvnanfald er i praktik på landsbyens plejehjem. Hun savner veninden Lina der er på et modelbureau i København, men de udspekulerede plejehjemsbeboere bliver et interessant bekendtskab.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2002

af

af

Helle Andersen (skole)

d. 23. apr. 2002

Endnu en vellykket ungdomsroman i serien Frit for fantasi. Bogen appellerer mest til piger, men kan sagtens indgå i et danskarbejde i 8.-9. kl. ang. pratikerfaringer, identitet og fremtidsdrømme. Lina og Dolly har atid været uadskillelige veninder. Som små havde de endog et hemmeligt sted, hvor de i fred og ro udforskede hinandens kroppe. Nu som 16-årige er de i erhvervspraktik. Lina har succes med modelarbejde i København, men ser også hvor hård branchen er for andre piger. Et seksuelt forhold til hendes kvindelige maneger bliver en del af praktikken! Dolly er fascineret af arbejdet på det lokale plejehjem. Hun indvies i en gruppe stenrige pensionisters hemmelige plan om at rejse til USA og lede efter udødelighed. Dolly har alvorlige søvnproblemer og falder derfor pludselig i søvn tit på offentlige steder. Lige efter søvnen mærker hun en ekstrem vågentilstand, der giver hende indsigt i andre personer og stor lyst til at sige det. Ikke underligt at Dolly gerne vil være hjerneforsker, og hele bogen er da også fuld af hendes tanker om og spørgsmål til tilværelsen, hendes egen person og fremtiden. Forsiden virker anonym, hvorimod bagsidereferatet udmærker sig ved dels at fortolke billedet og dels at ramme bogens sprogtone særdeles flot.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2002

af

af

Birgit Hald

d. 23. apr. 2002

Efter adskillige digtsamlinger og nogle romaner for mindre børn har Marianne Larsen nu skrevet en god ungdomsroman for piger fra 12/13 år. Det er en både meget velskrevet og velkomponeret roman om liv og død, menneskelig og økonomisk snyd, og især er det et fint portræt af unge piger af i dag og deres selvforståelse. Teksten er skrevet i et enkelt og meget præcist sprog der virker overbevisende i den 16-årige, fortællende, hovedperson Dollys mund. Hun skildrer det meget tætte venindeforhold hun har til den smukke og feterede Lina samt de helt forskellige verdener de befinder sig i under deres praktikophold på henholdsvis landsbyens plejehjem og et modelbureau i København. Dolly har med sin ringe højde og uforklarlige søvnanfald altid følt sig lidt i skyggen af sin høje veninde med det glamourøse modeljob der distancerer dem fra hinanden, og hun er også noget i tvivl om Smukke Jimmys interesse for hende er reel eller et forsøg på at komme i forbindelse med Lina. Når Dolly vågner efter et anfald, er hun lysvågen og kan se alting helt klart. Den evne udnytter hun bl.a. på plejehjemmet hvor de snedige gamle narrer de naive i endnu højere grad end de unge gør udenfor. Dette klarsyn medvirker til Dollys beslutning om at blive hjerneforsker.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 30/31/32 (2002)

af

af

Solveig Andersen

Årg. 119, nr. 30/31/32 (2002)


Weekendavisen

d. 20. juni 2003

af

af

Lars Bukdahl

d. 20. juni 2003