Bøger / faglitteratur

Urtete til daglig glæde


Beskrivelse


Gennemgang af 80 forskellige urters helbredende virkning og hvordan de tilberedes som urtete.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2011

af

af

Birgit Sloth

d. 28. feb. 2011

En lille, overskuelig bog om hvordan man kan lave urtete af planter og frugter, der kan findes i naturen eller i haven. De fleste urteteer er kendt for at have en gunstig indflydelse på skavanker, og bogen vil derfor både tiltrække tedrikkere og dem, der interesserer sig for alternativ behandling.

Anemette Olesen har skrevet en lang række af bøger om planter, bl. a. Hekseurter og Lægeplanter fortæller historie, som denne minder om i layout og indholdsmæssigt dels overlapper og dels supplerer. Bogen gennemgår alfabetisk en lang række planter - én på hver side med en lille stregtegning. Der er oplysninger om plantens historie, hvor den vokser og dens evt. helbredende virkning. Til sidst angives, hvordan planten eller dens frugt kan anvendes til urtete. Derudover giver bogen en oversigt over, hvilke urter der kan anbefales ved forskellige lidelser samt opskrifter på urteteblandinger til gavn ved almindelige lidelser som hoved- og mavepine og til urtebade. Dertil kommer praktiske oplysninger om tørring, dyrkning og tilberedning af urtete.

Det samme indhold findes i Den lille bog om urte-te og Urtete, men de er henholdsvis tolv og tyve år gamle.

En fin lille overskuelig bog for urtetedrikkere, der ikke bringer væsentligt nyt i forhold til de tidligere titler.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. apr. 2016

af

af

Louise Urban Andersen

d. 6. apr. 2016

Håndbog til te entusiaster, der ønsker at tilegne sig viden om urtete og dens historie. Bogen henvender sig især til dem, der har interesse for dyrkning af urtete.

Der lægges ud med en beskrivelse af urteteens oprindelse og teens gavnlige effekter. Der gives en generel anvisning på, hvordan den perfekte urtete tilberedes mht. blandingsforhold og trækketid. Forfatteren beskriver, hvordan man forholder sig, når det gælder indsamling, tørring og opbevaring af urter. Der gives et rids over teens historie. En liste over de forskellige urters gavnlige virkninger er udarbejdet, så det er let at finde ud af, hvilke urter, der egner sig til diverse skavanker, såsom mavepine, hovedpine, feber osv. Det næste store afsnit er en alfabetisk oversigt over ca. 70 urter, der kan indsamles i den danske natur. Hver urt har en hel side med billede og beskrivelse af urtens udseende og plukkesæson. Forfatteren slutter bogen af med inspiration til at lave et tebed i haven, der gør gavn for både krop og sjæl.

Fin, lille håndbog til te-entusiaster, der ønsker at tilegne sig viden om urteteens historie og give sig i kast med at indsamle egne urter. Bogen er overskuelig og fint illustreret.

Bogen er udkommet i en 1. udgave i 2011, og denne 2. udgave er stort set identisk med den første. Der er blot et par sproglige rettelser i forordet. I den nyeste udgave er der tilføjet fotos, der gør bogen lidt mere moderne.