Bøger / skønlitteratur / roman

Verden er nu håb og kærlighed


Beskrivelse


Da den unge journalist Maria interviewer den ældre forfatter M. om hans debutbog, åbner der sig en historie med mange filosofiske betragtninger, der har tråde til såvel fortiden, nutiden som fremtiden. For hvad er virkeligt og hvad er fiktion?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 2020

af

af

Michael Linde Larsen

d. 24. apr. 2020

En slags æske- og cirkelhistorie med flere planer og bevidstheder. Bogen kredser om begreber som erindringer, slægten, virkeligheder og om at skrive fiktion. Med de mange lag og eksistentielle betragtninger henvender den sig til læsere af litteratur i grænselandet mellem fiktion og filosofi.

Rammen om bogen er et interview med den gamle forfatter M., som i løbet af en uge bliver interviewet af journalisten Maria om sin første roman. Romanen, som han læser op for Maria, tager afsæt i hans canadiske farmor Margaret, og hendes opstart på sin danske tilværelse i Vejle under besættelsen. Ind imellem griber forfatteren Mads-Peder Winther Søby ind i bogen og har samtaler med M. Samtidig er han bekymret for sin egen datter, der også hedder Maria. Efterhånden griber de forskellige spor mere og mere ind i hinanden.

Forfatteren eksperimenter med flere forskellige litterære virkemidler, og bogen vil nok kræve en læser, der er åben over for nye fortællemåder. Meget bliver forklaret, og det er da også mere en filosofisk bog, end det er en roman, hvor personerne står tydeligt og levende frem. Fx virker dialogerne ofte utroværdige, og selve historien drukner lidt i de mange betragtninger, der ikke alle står lige skarpe. Det samlede indtryk er noget ujævnt.

I Forestillinger om Ana Ivan diskuterer forfatteren også begreber som tid, erindringer og skæbne.