Da muren faldt i 1990 lå vejen til demokrati åben for landene i øst. Men var de gamle magtstrukturer nu også helt døde? Österdahl leger med tanken om en skjult konflikt mellem Stalins Sovjet og Sverige. Læsere med hang til international spænding og konspirationsteorier vil stå i kø.
Vi er i midten af 1990'erne, og i Rusland har man kun lige lagt Sovjettiden bag sig. Under radaren foregår der ting og sager. Gamle strukturer lærer nye kunster, og en semihemmelig svensk tænketank ser sig truet af onde kræfter med tråde tilbage til Stalin. Hovedpersonen er den tidligere kampdykker og Balkanveteran, Max Anger, som må opleve, at den russiske gruppe, han undersøger, kidnapper hans kæreste. Handlingen foregår dels i Rusland og dels i Sverige og trådene tilbage når 2. verdenskrig, hvor Sverige var ubehageligt tæt på den finsk sovjetiske front, og hvor Stalin stadig sad på magten. Martin Österdahl (F. 1973) er film - og TV mand. Denne thriller er første del af en serie, hvor 2. del allerede er udkommet i Sverige.
Österdahl har skabt et godt og solidt plot, som han forstår at gøre stadigt mere spændende. Personerne er godt tegnet og sproget fint og flydende. Detaljeringsgraden trækker i lange passager tempoet ud af handlingen, og de næreste relationer bliver relativt patetisk beskrevet, men alt i alt en lovende debut.
Fælden er et andet eksempel på en thriller, der fører os ind i den tunge kriminelle hverdag i den russiske underverden.