Bøger / skønlitteratur / roman

Skinhellige herligheder


Beskrivelse


En gammel dames uheldige mord på en småkriminel indbrudstyv, sætter gang i en række af skæbnesvangre hændelser blandt mennesker i Corks kriminelle underverden.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. apr. 2018

af

af

Merete Trap

d. 6. apr. 2018

Et mord, begået med et helligt relikvie, danner elegant og symbolsk rammen om denne fremragende roman om et Irland i forfald, set gennem øjnene på en mængde af samfundets bund, gangstere, ludere, narkomaner og småkriminelle. For alle, der sætter pris på en velskrevet læseoplevelse.

Corks sejeste gangster Jimmy Phelan, henter sin gamle mor Maureen til byen og installerer hende i en bolig i et tidligere bordel. Ved et uheld slår Maureen en indtrængende person ihjel med en religiøs pyntegenstand. Denne mand er den småkriminelle stofmisbruger Robbie. Dødsfaldet sætter gang i en række af skæbnesvangre hændelser. I centrum af romanen står den unge, kriminelle Ryan samt det hellige relikvie. Dette er Lisa McInerneys romandebut og bogen har vundet flere priser.

En velkomponeret og knivskarp roman, der tegner et portræt af et Irland i forfald. Bogen leverer kritik af den katolske kirke, hvor fordømmelse og ugerninger begåes i en slags skinhellig retfærdighed. Bogens sprudlende persongalleri er stort, intet er sort/hvidt og selv den mest hårdkogte gangster har moral og følelser. Historien er på den ene side kronologisk fremadskridende, men springer samtidig i tid. På trods af det ret alvorlige emne, er bogen også elegant morsom.

Der er noget "Pulp Fiction" over denne roman, med dens vilde, kriminelle persongalleri. Stilmæssigt minder bogen om Jennifer Egans Tæskeholdet banker på, selv om hverken emne eller miljø er det samme.


litteratursiden.dk

d. 30. apr. 2018

af

af

Arne Larsen

d. 30. apr. 2018

Bag den spøjse titel gemmer sig en bevægende historie om nogle mennesker fra underklassen i et kriseramt Irland. Bogen er på én gang både rystende, rørende og humoristisk. Lisa McInerney debuterede m...


Jyllands-posten

d. 15. juli 2018

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 15. juli 2018