Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Astrid Lindgren


Beskrivelse


Om forfatteren Astrid Lindgrens (1907-2002) liv og forfatterskab og de oplevelser der danner grundlag for hendes mange fortællinger.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. feb. 2011

af

af

Kirsten Thorning Thagaard

d. 22. feb. 2011

To fagbøger i en ny serie Faktisk til faglig læsning i indskolingen. Bøgerne kan anvendes til forfatterskabslæsning i dansk, fagligt læsekursus og selvstændig læsning (fra ca. 8 år).

De to bøger handler om hver sin verdensberømte forfatter, Astrid Lindgren og H.C. Andersen. Der fortælles om deres barndom, hvordan de blev forfatter, og om hvordan de begge brugte oplevelser og erindringer fra deres barndom i deres forfatterskab. I bøgerne refereres til forfatternes kendte historier og eventyr. De to bøger har de elementer, der skal til for at lave en fagbog til målgruppen - tekst i korte linjer og afsnit, stor og tydelig typografi, gode relevante fotos. Desuden er der fremhævede ord, der anskueliggøres med små vignetter og ordforklaringer og på denne måde understøtter læsningen. Bøgerne har alle fagbogens elementer som indholdsfortegnelse, register, ordforklaringer, billedtekster, litteratur- og linkliste. Det er forfatterens første udgivelse. På nettet findes lærervejledning og opgaver til bøgerne.

Der findes en del bøger om de to kendte forfattere. Bogen om H.C. Andersen er noget lettere end H.C. Andersen, 2004 fra serien De små fagbøger. De bøger, der findes om Astrid Lindgren er en del sværere, fx Verdens bedste Astrid, 2007.

De to bøger om to af verdens mest berømte forfattere er både inspirerende, lækre og gennemarbejdede. De tegner godt for den nye serie til den første faglige læsning for indskolingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. nov. 2014

af

af

Karsten Boll

d. 20. nov. 2014

Dette er en bog om Astrid Lindgren, der kort fortæller om hendes barndom og hende som forfatter. Hun fortæller, hvordan hun tager udgangspunkt i oplevelser og historier fra sin barndom, når hun skriver. For 8-11-årige.

Efter en kort indledning er der afsnit om Astrid Lindgrens barndom, der ikke var så streng som andres i datiden. Der er forklaringer om, hvordan forskellige af hendes bøger er inspireret af enten faderens fortællinger eller ting, hun selv har oplevet i sin barndom. Til de forskellige kapitler er der fotos. Brødteksten er skrevet i to spalter og nogle ord er har delestreger for at gøre læsningen lettere. Ordforklaringer står i spalten ud for ordet, der skal forklares.

Teksten er let at læse, og bogen giver et fint billede af personen og forfatteren Astrid Lindgren. De valgte fotos udgør familiebilleder, modelfotos og filmbilleder, som i deres sammenhæng passer fint til teksten.

Der findes flere biografier om Astrid Lindgren, fx forfatterens egen i serien "Faktisk!", som er lidt lettere.