Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Din tur, Helmer!


Beskrivelse


Lotte driller Helmer, fordi han hverken er særlig modig eller god til fodbold. En eftermiddag føler han sig nødt til at lave galgespringet over den farlige mergelgrav.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Irene Sloth Sørensen (børn)

d. 18. dec. 2018

Lille letlæst historie der med tilbageblik udspiller sig i løbet af en enkelt dag i Helmers liv. Helmer er lidt af en klumpe-dumpe. Den lørdag, det drejer sig om, er han for første gang blevetudtaget til holdet i dagens fodboldkamp. Det gruer han for, fordi han for det første har svært ved overhovedet at ramme bolden, og for det andet vil hans far overvære kampen, og han er fuldstændigfodboldtosset og tror, at Helmer er moden til 1. holdet. Det går dog ganske anderledes, end Helmer har tænkt sig. Til alles overraskelse scorer han et flot mål i 2. halvleg. Senere på dagen går hanud til Vandingen, en tilvokset mergelgrav - og strengt forbudt område for børn - og laver, provokeret af veninden Lotte, et galgespring over mergelgraven. Det er en humoristisk, underfundig ogvellykket lille fortælling om, hvordan den dag, der tegnede til at blive en af de værste i Helmers liv, bliver det modsatte. Han foretager sig den dag to ting, som han ikke troede, han kunne ellerturde, og det giverden lidt forsigtige og usikre Helmer selvtillid. Palle Bregnhøis ill. rammer bogens tone fint. Målgruppen er de 9-12 årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Det er svært at hedde Helmer, være 12 år - tyk, hjælpeløs, klodset og dum til fodbold. Og så når Lotte er i nærheden, den mystiske pige, som der er noget stærkt, frækt og farligt ved. Fraførste side lykkes det forfatteren at fange det hele ind, og det er godt gjort. Tør Helmer gå til mergelgraven og lave det farlige spring - eller hvordan går det på fodboldholdet som venstre wing,når far står ude ved sidelinien i bedste hooliganstil. Det giver ondt i maven, angstens sved og så sandelig også dagens drømmemål. Tematisk er her ikke noget nyt at hente, men der er grund til atglæde sig over en herlig fortælleglæde, et varmt kendskab til de "svage basser" og en dyb kærlighed til dem. Mange drenge i 10-års alderen vil kunne nikke genkendende, her er to verdener faldetsammen, barnets og bogens. Hvem husker ikke ham, som altid blev valgt som den sidste i rundbold - og egentlig havde sin styrke som måltæller. Stor og god typografi. Teksten forløses også gennemPalle Bregnhøis snurvenligeillustrationer. Selvlæsning fra 10 år.


BUM

årg 5, nr 1 (1986)

af

af

Jakob Gormsen

årg 5, nr 1 (1986)