Bøger / skønlitteratur / roman

Frihedens dragt


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Historisk roman om stavnsbåndets ophævelse. Den unge Karen Dane har mistet sin mor og må trods sorg og ensomhed kæmpe med at styre genopbygningen af familiegodset. Hun bliver opmærksom på bøndernes urimelige vilkår og hvirvles ind i tidens politiske strømninger.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2010

af

af

Helle Winther Olsen

d. 3. mar. 2010

Slægten er en populær historisk serie, der har mange trofaste læsere - og også en del der springer lidt til og fra, hvilket serien også lægger op til. Dette 16. bind er skrevet af Maria Helleberg, hvis velkendte miks af kvindeportræt og historiefortælling kan trække nye læsere til.

Romanens bærende idé er at fortælle om tiden for stavnsbåndets ophævelse, den foregår i 1770'erne og 1780'erne. Det forrige bind endte med at Karen Dane som stor pige mistede sin mor ved en omfattende brand. Eftersom hendes far Frederik stadig opholder sig mest i København tæt på magtens indercirkel, er Karen overladt til sig selv og sine tanker. Den unge kvinde har ben i næsen og drømme om det ideale liv; hun overtager styringen af godset efter genopbygningen, og har god tid til romantiske idéer om at give de livegne fri og etablere skolegang for bønderne. Tanker som stadig kraftigere trænger sig på i det omgivende samfund. Derudover bærer hun på en mørk hemmelighed - en fødsel i dølgsmål - og den følger hende i kærligheds- og familielivet.

Den lille roman føjer sig fint ind i Hellebergs øvrige danmarkshistoriske forfatterskab, og har i forhold til hele serien Slægten særlig fokus på kvindeportrættet som basis for historiefortælling.

Farverige, letlæste og underholdende historiske romaner om det forholdsvis tørre emne: stavnsbåndets ophævelse findes der ikke mange af. Men Helleberg kan sin metier og lader hele dramaet udspille sig gennem en kvindes personlige engagement i sagen.


litteratursiden.dk

d. 7. feb. 2010

af

af

Lise-Lotte Truelsen

d. 7. feb. 2010

Bind 16 i serien ’Slægten’ er nået til år 1771, hvor vi følger den unge Karen Danes liv. Dramatisk tager romanen sin begyndelse, da den unge godsejerdatter Karen Dane’s føder et uægte barn. De nærmere...


Jyllands-posten

d. 26. jan. 2010

af

af

Anne Chaplin Hansen

d. 26. jan. 2010


Kristeligt dagblad

d. 6. apr. 2010

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 6. apr. 2010