Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hyrdinden og skorstensfejeren


Beskrivelse


Drama om to procelænsfigurer der en nat stiger ned fra bordet under spejlet på jagt efter et sted, hvor deres kærlighed kan blomstre.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Iben Melbye (børn)

d. 5. apr. 2019

Teksten i denne billedbog er uforandret H. C. Andersens. Typografien er stor og tydelig. Det kan virke lidt sært, da børn i billedbogsalderen alligevel slet ikke selv kan læse den tekst. Nu billederne, den vigtigste del i et billedmedie, hvilket billedbøger må opfattes som. Hvor kunne en fantasifuld tegner have boltret sig. Men her er billederne først og fremmest udramatiske, farverne mørke, personerne stive og udtryksløse. Ikke engang billedet af kineseren, der er faldet på gulvet og har tabt hovedet, er intenst eller dramatisk. Denne bog er i samtryk med en del andre lande, ærgeligt den ikke er god. Man kan ikke putte den ind i båsen: kunst-billedbøger (for voksne!), dertil er billederne heller ikke smukke nok. Og når man betænker børns store evner til at opleve billeder, må de gå sultne fra den bog.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Åge Agger (skole)

d. 19. dec. 2018

Det er skønt for en billedbogsanmelder af og til at møde en tekst af karat. Man glædes påny over H. C. Andersens dejlige evne til at skabe billeder og syner, elegante træk, baseret på dybe lag af visdom. Derfor kan de bedste eventyr også illustreres tilfredsstillende på et utal af måder. Som her, hvor der er valgt farvetræ (linoleums ?)snit. 11 helsides illustrationer, hvor historiens personer og ting dominerer fladen. Problemet med størrelsesforholdet mellem de små figurer og de store ting er løst ved, at kun en del af f. eks. skabet og kakkelovnen vises. Måske netop derfor virker udsigten over den gamle københavnske bydel med Rundetårn så stærkt på hyrdinden. Ret brede sorte konturer og mange bløde farver i rødligt, brunt, violet og gråt giver et lidt dunkelt helhedsindtryk til den smukke bog. Teksten er i moderne retskrivning med enkelte fornuftige ændringer, hvor originalteksten ikke umiddelbart forstås nu. Billedbog og frilæsningsbog i 4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Marie Ørsted Pedersen (børn)

d. 18. dec. 2018

Billedbog i stort format med dejlige store skønne og farverige billeder i Monika Laimgrubers sædvanlige meget fascinerende prik-tegne-stil. Eventyrets stemning og poesi genspejles i de storehelsides billeder, der fremstår meget klare, selvom alle streger i virkeligheden består af et væld af prikker. Teksten er Det danske Litteraturselskabs tekstkritiske standardudgave. Sproget ertillempet moderne dansk uden at det er gået ud over H. C. Andersens typiske fortællemåde. Det er en smuk og spændende billedbog, som vil betage børn fra 5-6-års alderen og den er en sand nydelsefor den voksne oplæser. Gyldendals billedbogsudgave, der er illustreret med fine træsnit af Fleur Brofos Asmussen falmer lidt i forhold til denne udgave fra Høst, fordi M. L.'s billeder har langstørre appel til børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Verner S. Handesten

d. 18. dec. 2018

Det er, som om der altid vil være udgivelsesmuligheder i HCA-eventyr, når blot illustratorer i et billedsprog fornyer de kendte ord. Her i denne udgave af H. og s. bruges Det danskeLitteraturselskabs tekstkritiske standardudg., og det er altså alene for billedernes skyld, at denne bog skulle købes. Den er til oplæsning med fremvisning af illustrationerne, der ernaturalistiske pennetegninger med nydelig farvelægning. Der er raffineret og poetisk stil over komposition og detalje. En mellemeuropæisk tegner har tolket et lidt voksent eventyr af vor (inter)nationale digter.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. nov. 2004

af

af

Betty Folino (skole)

d. 24. nov. 2004

Der er tidligere udkommet 10 af H.C. Andersens eventyr i serien Dragebøger, som kom i forbindelse med Temaværksted - H.C. Andersen. Nu kommer yderligere 6 eventyr, Hyrdinden og skorstensfejeren, Stoppenålen, Den lille havfrue, Den grimme ælling, Fyrtøjet og Nissen hos spækhøkeren alle genfortalt af Jørn Jensen, men med forskellige illustratorer. Bøgerne har samme format og udseende som de øvrige i serien. Flotte, farverige og detaljerede illustrationer fylder meget på hvert opslag og understøtter teksten fint. Teksten er forkortet en del i forhold til den oprindelige. Enkelte sjældne ord er forklaret, men mange af H.C.A.'s specielle formuleringer er udeladt eller omformuleret for at gøre teksten nemmere at læse. Illustrationerne og bøgernes format gør dem egnede til oplæsning fra ca. 5 år. Endvidere er de velegnede til læsetræning fra ca. 9 år. Bruges bøgerne til læsetræning kan der hentes opgaveark på forlagets hjemmeside. Til sammenligning kan nævnes, at Dingo. Gul-udgaver af de samme eventyr er af nogenlunde samme sværhedsgrad og til samme målgruppe, disse er til gengæld kapitelopdelte, med kortere linjelængde, færre illustrationer, har større tekstmængde og rammer tættere på H.C.A.'s oprindelige tekst.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2004

af

af

Karen Engelund (skole)

d. 3. nov. 2004

Vi går H.C. Andersen-året i møde med en hel sværm af nye udgivelser. Denne nye serie H.C. Andersens eventyr. 2 består af 10 titler mere eller mindre kendte eventyr, hvortil hører cd og kopimappe med opgaver og facitliste. Blandt de mest kendte eventyr er Lille Claus og store Claus og Den lille pige med svovlstikkerne. Blandt de mindre kendte kan nævnes Den flyvende kuffert og Det utroligste. Sidstnævnte var et af to vedtagne værker, som blev læst op over hele Norden i den fællesnordiske biblioteksuge. Layoutet er ensartet, enkelt og harmonisk for de 10 titler i serien. Bøgerne er alle nænsomt, men smukt illustreret af samme illustrator. Hæfterne er forsynet med appellerende forsider og konturtegninger, farvelagt med våde farver på få velvalgte helsidesillustrationer i hvert værk. Bøgerne signalerer i sit format letlæsningsbøger, men er med et lix på mellem 17 og 24 rettet til mellemtrinnet. Sproget har til gengæld bevaret megen originalitet, saft og kraft. De fleste af eventyrene findes i andre udgaver. Flere i billedbogsudgaver og andre som dele af eventyrsamlinger. Her får man et eventyr serveret ad gangen på en overskuelig måde og i god og enkel indpakning. Til selvlæsning fra 10 år.


Politiken

d. 12. dec. 1977

af

af

Hans Bendix

d. 12. dec. 1977


Aarhuus stiftstidende

d. 3. nov. 1977

af

d. 3. nov. 1977


Kristeligt dagblad

d. 2. mar. 1978

af

af

Henrik Moe

d. 2. mar. 1978


Jyllands-posten

d. 21. dec. 1977

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 21. dec. 1977