Bøger / skønlitteratur / roman

Kejser Hadrians erindringer


Beskrivelse


Et fiktivt selvportræt af den romerske Kejser Hadrian, hvor han i jegform beskriver sin livsbane og reflekterer over livet og især døden.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juni 2017

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 16. juni 2017

Et fiktivt selvportræt af den romerske Kejser Hadrian, hvor han i jegform beskriver sin livsbane og reflekterer over livet og især døden. Alle erfarne romanlæsere vil blive grebet af det smukke sprog og den fascinerende selviscenesættelse.

"Rosinantes klassikerserie" udvides nu med belgisk-franske Marguerite Yourcenars roman om den romerske Kejser Hadrian, der døde i år 138 e.Kr. I årtier havde det romerske imperium udvidet sine grænser i alle verdenshjørner, men for at stabilisere riget fandt Hadrian det nødvendigt at fastholde eksisterende grænser og gennemføre en række administrative og retslige reformer. I et efterskrift beskriver oversætteren Karl Hornelund Yourcenars indgående kendskab til de historiske fakta om Hadrian.

Det er en meget fængslende roman, og Karl Hornelunds mere end 60 år gamle oversættelse holder med sin næsten Mahlerske stemning i fin stil. Der henvises ikke til de to tidligere udgaver af samme oversættelse udover en kort note på indersiden af omslaget.

Karl Hornelunds oversættelse blev første gang udgivet i 1954 og genudgivet tredje gang i 1986. Det bærer efterordet også præg af, for den nyeste udgivelse om Hadrian, der heri omtales, er fra 1950. Således finder man fx ikke Everitts Hadrian og Roms triumfKejser Hadrians erindringer fra 2010 Kejser Hadrians erindringer (Ved Karl Hornelund med forfatterens kommenterede noteshæfte)Karl Hornelunds oversættelse blev første gang udgivet i 1954 og genudgivet tredje gang i 1986. Det bærer efterordet også præg af, for den nyeste udgivelse om Hadrian, der heri omtales, er fra 1950. Således finder man fx ikke Everitts Hadrian og Roms triumf fra 2010 (Ved Karl Hornelund med forfatterens kommenterede noteshæfte).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 18. dec. 2018

Kejser Hadrians erindringer er en memoire-roman, der udkom første gang i 1951 (danske oversættelse 1954). Den dødsmærkede Hadrian (76-138), kejser i de sidste tyve år af sit liv, henvender sigtil adoptivbarnebarnet Marcus Aurelius og beretter om sit liv og sin skæbne. For læseren fremstår Hadrian som en søgende sjæl, på en gang: en stor humanist og kejser i et krigerisk indstilletimperium. Et menneske som alt blev givet, men som også lærte smerten og tabet at kende ved den elskede yndling Antinous' selvmord. Hadrians forstemte beretning, hans tanker, tvivl og overvejelserafdækker en række sjælelige mekanismer hos hovedpersonen, der herved aftegnes tydeligt i læserens bevidsthed. Forf. demonstrerer bogen igennem et meget omfattende kendskab til romerrigets historieog kultur. Et stort fond af viden præsenteres derved for læseren, der takket være romanens opbygning med Hadrians lange beretning, får opretholdt illusionen om værket som et erindringsskrift afHadrian selv. Udover dennefortælletekniske gevinst må bogen også krediteres for sin sikre sproglige fornemmelse for såvel tid om emne. Seneste danske udgave er fra 1963, men stadig en vægtigmemoire-roman, på sin vis tidløs og vedkommende. Efterskrift og fyldige litteraturhenvisninger ved forf. i denne udgave.


litteratursiden.dk

d. 12. juli 2017

af

af

Anny Skov Madsen

d. 12. juli 2017

En formidabel psykologisk og historisk fortælling om en kejser og et menneske, der mestrede sin tid. Oldtidens politik, tanker og idéer bliver lyslevende. Dette er ét af den franske forfatter Margueri...


Kristeligt dagblad

d. 19. dec. 2017

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 19. dec. 2017


Jyllands-posten

d. 7. aug. 2017

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 7. aug. 2017


Berlingske tidende

d. 9. dec. 1986

af

af

John Pedersen

d. 9. dec. 1986


Weekendavisen

d. 24. dec. 1986

af

af

J. Boisen Schmidt

d. 24. dec. 1986


Jyllands-posten

d. 22. jan. 1987

af

af

Anne Chaplin Hansen

d. 22. jan. 1987


Information

d. 12. dec. 1986

af

af

Bodil Bierring

d. 12. dec. 1986