Bøger / skønlitteratur / roman

Kromsian


Beskrivelse


Alexander Kromsian er født med en klumpfod og hans liv er præget af en brutal far der ikke regner ham for noget. Som ejer af en stor olivenplantage på Sicilien opfører faderen sig som en herremand, og da en ny søn fødes synes hans lykke gjort. Et tragisk dødsfald får dog store konsekvenser for familien.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 2015

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 17. apr. 2015

Stemningsfuld og melankolsk familieepos, der indeholder nogle fine miljøskildringer fra Sicilien. Kan læses af alle, men i særdeleshed af dem som tør give sig i kast med lidt anderledes ny dansk litteratur.

Slægtsroman centreret om Alexander Kromsian som er født med en klumpfod, og hvis liv er præget af en brutal far, der ikke regner ham for noget. Som ejer af en stor olivenplantage på Sicilien opfører faderen sig som en herremand, og da en ny søn fødes synes hans lykke gjort. Det får dog ikke faderen til at holde op med at tyrannisere ham, og tilsidst rejser Alexander væk fra plantagen. Hans lykke synes gjort, da et tragisk dødsfald får store konsekvenser for ham og familien.

Ser man bort fra den forvirrende indledning og et mystisk massemorder plot, er der handlingsmæssigt flere fine tiltag. Desværre bydes man sprogligt på lidt af en rutschebane tur, men rent stemningsmæssigt fanger Kromann den dystre undergangsstemning perfekt. Persontegningen er desuden godt ramt, og man føler virkeligt med den hårdt plagede hovedperson.

Kromann har tidligere udgivet fem romaner hvor hovedpersonerne hovedsageligt har været ensomme og rastløse unge mænd. Der er tematiske paralleller med nærværende udgivelse, men den er alligevel meget anderledes. Uden at nå de samme litterære højder kan stilen beskrives som en blanding af Umberto Eco og Leoparden (Ved Thomas Harder).