Bøger / skønlitteratur til børn / dyrefortællinger

Lassie finder hjem


Beskrivelse


Billedbog efter Eric Knights berømte historie om hunden Lassie og hendes farefulde rejse på flugt fra hertugens slot i Skotland hjem til den fattige minearbejderfamilie i Yorkshire.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. jan. 1997

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 31. jan. 1997

Billedbog baseret på den berømte fortælling af Eric Knight om den trofaste hund Lassie, som Joes fattige forældre må sælge til den rige godsejer. Historien er forkortet væsentligt, men rummer dog stadig essensen af den gribende beretning om Lassie, der vandrer flere hundrede kilometer på en farefuld færd fra slottet i Skotland tilbage til den fattige minearbejderfamilie i Yorkshire. Den tekstrige billedbog er gennemill. med små og store naturalistiske ill. tegnet i en pertentlig streg med blød og i enkelte tilfælde mere rå farvelægning. Billederne følger historiens højdepunkter og viser bl.a. de afvekslende landskaber, de skiftende stemninger og afspejler tiden uden at virke gammeldags eller romantiserende. Det er en smagssag, om det er i orden med en så kraftig forkortelse og bearbejdning af em gammel, veltjent klassiker. Her er teksten tæt på bogens egen usentimentale ånd og tone, ligesom billederne giver et fint indtryk af tiden og de skotske og engelske miljøer. Fra ca. 5 år og opefter som en forsmag til bøgerne. Illustrator kendes i forvejen fra billedbogen Seattle: Jorden er vor mor (1992).


Bibliotekernes vurdering

d. 31. jan. 1997

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 31. jan. 1997

Lassie vender hjem er en billedbog i stort format, med illustrationer i vekslende formater og ret massive tekstflader. Læsbar for dygtige læsere fra 3. skoleår. Historien er en ny bearbejdet udgave af den 55 år gamle fortælling om hunden Lassie, der drevet af kærlighed til en dreng, bevæger sig ud på en farefuld rejse gennem England og Skotland. Historien er befolket med stærkt forenklede karakterer, flest onde og enkelte gode personer. Det er en stærkt sentimental fortælling baseret på temaet om den uendelige kærlighed mellem dyr og menneske. Den socialrealistiske ramme, som er lagt ned over historien, forekommer både unuanceret og utroværdig. Når godhed og ondskab beskrives så éndimensionalt, får det karikaturens præg. Social indignation gør i sig selv ikke en historie god. Sproget er omstændeligt og klichéfyldt. De flerfarvede illustrationer er præget af samme virkemidler som tekstsiden: de er stærkt følelsesladede. Dyr og mennesker knuget af ensomhed og sorg og landskabsbilleder med truende skyformationer i baggrunden er gennemgående motiver. Både tekst og billeder forekommer således som floskler.


Det fri aktuelt

d. 11. feb. 1997

af

af

Steffen Larsen

d. 11. feb. 1997


Jyllands-posten

d. 22. mar. 1997

af

af

Marianne Gade

d. 22. mar. 1997


Berlingske tidende

d. 9. apr. 1997

af

af

Eva Glistrup

d. 9. apr. 1997