Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Onkel Toms hytte


Beskrivelse


Bevægende genfortælling af klassikeren om den sorte slave Onkel Tom i en udgave med mange sort/hvide tegninger. For børn og unge på 10-13 år.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 19. dec. 2018

Onkel Toms Hytte er sjældent blevet betegnet som et litterært mesterværk; men som opinionsdannende kampskrift havde det i sin tid en sådan slagkraft, at det delvist startede den amerikanske borgerkrig. Hvor mange forfattere opnår en sådan effekt af deres produkt? At beskære og bearbejde et sådant værk til en junior klassiker er en vovelig sag, men hos Lademann er man ikke bleg for at vove sligt. Og hvad er der så kommet ud af dette? Tja - en ganske pæn genfortælling med et jævnt fremadskridende handlingsreferat, som stort set følger originalen, og desuden en række illustrationer med et væld af glade og smilende negre, og en Onkel Tom-figur der til forveksling ligner Martin Luther King. Alle de voldsomme afstraffelsesscener er omhyggeligt luget væk, og resultatet er blevet en næsten alt for pæn bog. Hvis det havde været nærværende udgave H. B. S. havde skrevet ville både hun og bogen være glemt i dag. Trods disse bemærkninger - bogen har et behageligt sprog -en tilpas spændendehandling, og udstyrsmæssigt er den helt i klasse. Den skal nok få mange læsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Ulla Harne (børn)

d. 5. apr. 2019

Onkel Toms hytte er en stor handlingsmættet roman med mange personer. Det er formentlig grunden til, at den foreliggende udgave ikke er særligt vellykket rent læseteknisk - i stedet for at være let læselig, er den blevet meget vanskeligere end f. eks. Gyldendals udgave, som er dobbelt så lang. Navne og begivenheder hober sig op på siderne, der er ingen tid til særlig personskildring og sproget er noget knudret, men dog ikke uden lune. Gennemillustreret, som de øvrige i serien af Gianni, med svulstige, farvestrålende og klichéprægede tegninger. Bogens »budskab«: »hvis bare negrene opfører sig ordentligt, skal de nok blive behandlet godt«, virker ekstra forfærdeligt i en så forkortet udgave som denne, hvor der ikke er tid til forklarende bemærkninger og nødvendige uddybninger - et faktum, der gør disse såkaldte klassikere noget problematiske. Bogen kan læses fra ca. 11-12 år, men den er ikke let.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 1998

af

af

Lotte Lykke Simonsen

d. 25. aug. 1998

Onkel Toms hytte fortalt så alle kan være med. En ny spændende bog i serien Zoom ind klassiker, der præsenterer klassikere i en forkortet og bearbejdet udgave. Det er den kendte fortælling om den sorte slave Tom, som bliver solgt p.g.a. sin herres dårlige økonomi. Tom må forlade sin familie og kommer meget forfærdeligt igennem, inden han tilsidst bliver fundet af Georg Shelby, som vil hente Tom hjem igen, men der er det desværre for sent. Historien er meget tro overfor den originale fortælling. Der er mange detaljer der ikke er med i denne udgave, men bogen formår alligevel at give læseren den samme følelse af utilstrækkelighed som den originale historie gør!! Teksten er sat med store typer og sammensatte ord er delt. Sætningerne er forholdsvis korte, og der er illustrationer i s/h der gør at historien er lettere at gå til, og de gengiver flot den stemning der er i bogen. Selvlæsning fra 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 2017

af

af

Tina Schmidt

d. 12. sep. 2017

Beecher Stowes ultraklassiske roman om slaveriet i USA, der vakte så stor debat, at det senere medførte slaveriets ophør. For alle både unge og gamle og folk med interesse i amerikanske forhold.

Historien om slaven Tom, hvis skæbne det er at blive kastet rundt mellem forskellige slaveejere. Som udgangspunkt bliver han godt og respektfuldt behandlet af sin første ejer, Mr. Shelby. Pga. økonomiske vanskeligheder bliver han senere solgt sammen med en slavedreng. Drengens mor overhører salgsplanerne og flygter, mens Tom i stedet ser det som sin ære at følge det, der bliver bestemt. Hos en anden familie bliver han også respekteret og fører lange snakke om kristendom og slaveri med hjemmets datter. Den sidste ondskabsfulde ejer ønsker dog at tæske al moral og godhed ud af ham.

Solidt, moralsk værk som giver indblik i datidens syn på sorte vs. moral og kristendom. På trods af længden er sproget let tilgængeligt og flydende. Oversætteren har fokuseret på historisk rigtighed, hvorfor politisk ukorrekte ord om sorte benyttes. Udførligt noteapparat.

Bogen udkommer både i studie- og almindelig udgave. Forskellen er længden og mængden af fodnoter og henvisninger. Værket er udkommet uhyre mange gange på dansk, ofte som genfortællinger eller i forkortet form, senest Onkel Toms hytteHvide duer ved daggry (Ved Aslaug Mikkelsen). Der er også mange andre bøger om samme emne, fx Hvide duer ved daggryBogen udkommer både i studie- og almindelig udgave. Forskellen er længden og mængden af fodnoter og henvisninger. Værket er udkommet uhyre mange gange på dansk, ofte som genfortællinger eller i forkortet form, senest Onkel Toms hytte (Ved Aslaug Mikkelsen). Der er også mange andre bøger om samme emne, fx .


Bibliotekernes vurdering

d. 11. aug. 2017

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 11. aug. 2017

Den stærkt troende og pligtopfyldende slave Onkel Tom sælges - nødtvunget - af sin venlige ejer, Mr. Shelby, til en skruppelløs slavehandler. Gennem sin tro bevarer Tom håbet om at gense sin familie. Til dem, der holder af klassikere og historiske romaner.

Genudgivelse af klassikeren om slaven Tom, der rives bort fra sin kone og sine børn for at ende i kløerne på den ondskabsfulde plantageejer Legree. Sideløbende fortælles også historien om den bortløbne slavekvinde Eliza, der vil gøre alt for at redde sin lille søn, om hendes mand George, der vil være en fri mand - koste hvad det vil. Og om den skrøbelige, hvide pige Eva, der har et hjerte af guld. Efter sigende den næstmest solgte bog nogensinde - kun overgået af Bibelen.

At bogen med tiden har sikret sig plads i ungdomslitteraturen er helt berettiget. Sproget er, om end gammeldags, så dog ukompliceret, og historien tager læseren i hånden via direkte henvendelser som "Og her vil vi for en tid tage afsked med vore rejsende." Ydermere er det en vigtig bog i den forstand, at den med sine personnære og levende skildringer fortæller om et vigtigt kapitel i ikke alene USA's historie, men i verdenshistorien.

Minder tematisk og tidsmæssigt om nyere titler som Tolv år som slaveDen underjordiske jernbane af og om Solomon Northup og Den underjordiske jernbane af Colson Whitehead. "Onkel Toms hytte" findes i mange forskellige udgaver, hvor denne kan supplere, men ikke erstatte, de nuværendeMinder tematisk og tidsmæssigt om nyere titler som Tolv år som slave af og om Solomon Northup og af Colson Whitehead. "Onkel Toms hytte" findes i mange forskellige udgaver, hvor denne kan supplere, men ikke erstatte, de nuværende.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. sep. 2021

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 17. sep. 2021

Bevægende genfortælling af klassikeren om den sorte slave Onkel Tom i en udgave med mange sort/hvide tegninger. For børn og unge på 10-13 år.

I en plantage i en sydstat bor Onkel Tom og hans familie i tiden før den amerikanske borgerkrig. Onkel Tom er slave og bliver behandlet godt hos familien Shelby. Men hr. Shelby mangler penge og sælger Onkel Tom. Fru Shelby lover, at hun vil købe Onkel Tom fri igen, når hun får samlet penge til det. Onkel Tom redder pigen Eva fra at drukne, og hendes far køber Onkel Tom. Onkel Tom bliver kusk hos familien og passer på Eva. Eva hjælper ham med at skrive et brev til hans kone Chloe. Chloe viser brevet til Shelby-familien, som siger, at de stadig ikke har penge til at købe Onkel Tom tilbage. Eva dør, og faren dør med en kniv i brystet. Onkel Tom bliver igen solgt til en slavehandler, som ejer en bomuldsplantage. Maj Bylock har genfortalt flere klassikere i letlæste udgaver, fx "Oliver Twist" og "Robin Hood".

En rørende og læseværdig bog om slaveriet i USA før borgerkrigen beskrevet af en samtidig forfatter. De tegnede illustrationer passer fint til historien. Noget af den oprindelige sprogbrug i originalen er bevaret, mens andet er ændret i forhold til vores tid og normer.

En endnu lettere udgave er Onkel Toms hytte (Ved Maj Bylock) med lix 17. Denne udgave, der er i serien "Letlæste klassikere", har et lidt højere lixtal, 23. Der er ikke orddeling og nogle andre illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Lene Dalgaard

d. 19. dec. 2018

Bogen gengiver stærkt forkortet hovedhandlingen af Onkel Toms hytte i et enkelt og nutidigt sprog. Hvad der kan gøres for tekstens opsætning uden at præge bogen: »kun for ordblinde« er gjort. Stort åbent tryk, åben højrekant samt få delestreger i enten lange ord eller vanskeligt delte ord. De mange billeder er placeret umiddelbart sammen med den tilhørende tekst. Derudover en behagelig bog at få i hånden, hvis man er voksen og har svært ved at læse. Til børnene kan man stadig bruge Else Schiølers genfortælling i serien Gatis lette klassikere.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. jan. 2006

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 3. jan. 2006

Selvom bogen Onkel Toms hytte udkom som roman allerede i 1862, griber den også nu, 144 år senere, læserne om hjertet og er garanteret stadig et hit hos børn, der kan lide sørgelige bøger. Forfatterens syn på slaverne var meget positivt efter datidens målestok, og Harriet Beecher Stowes roman var endda medvirkende til at krigen mellem Nord- og Sydstaterne brød ud. I dag kan man naturligt nok undre sig over, at hun kunne beskrive slaveejerne som gode mennesker, blot de ikke mishandlede deres slaver, og at hun omtalte slaverne som "negre". Da hele bogens tone er lidt gammeldags med en alvidende fortæller, der henvender sig direkte til læserne, tror jeg dog ikke, det vil være vanskeligt for børn i dag at opfatte, at bogen er meget gammel. De vil dermed også forstå, at hvad man syntes dengang ikke absolut er rigtigt i dag. Til gengæld vil de mange scener med slaver på flugt, der hjælpes af gode mennesker, gøre indtryk, og måske vil de få læserne til at tænke lidt på vore dages flygtninge. Bogen kan derfor bruges til fritidslæsning men også som basis for en snak om både historiske og nutidige forhold. I denne 5. udgave har Gyldendals Forlag valgt at bruge den kendte forsidetegning af Robert Viby, der viser en mor der flygter med sit barn under armen. Bogen vil i denne udgave, som er i serien Gyldendals udødelige kunne læses af børn fra omkring 12 år.


BUM

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)

af

af

Bo Nake

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)



Informationer og udgaver