Bøger / faglitteratur

Tanker om opdragelsen


Beskrivelse


Den engelske filosof og læge John Locke (1632-1704) vejleder med det grundprincip, at børneopdragelsen først og fremmest drejer sig om karakterdannelse og moral. Hans fire hovedformål for børns opdragelse er: dyd, visdom, dannelse og lærdom.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2016

af

af

Hamide Kara

d. 11. nov. 2016

Den engelske filosof John Lockes perspektiv på børns udvikling og forældrenes ansvar: opdragelsen. For pædagogikinteresserede der vil læse om Lockes indflydelse på samtidens og eftertidens dannelsesideal.

Bogen bygger på brevveksling mellem filosof og læge John Locke (1632-1704) og sir Edward Clarke, der i tiden 1684-1691 beder om råd og vejledning til at opdrage familiens børn. Med fremhævning af fire hovedformål: dyd, visdom, dannelse og lærdom vejleder Locke med det grundprincip, at børneopdragelsen først og fremmest drejer sig om karakterdannelse og moral. "Det sande princip for al dyd består da i evnen til at nægte sig selv tilfredsstillelsen af kortsigtede nydelser til fordel for det, fornuften tilsiger er rigtigt på lang sigt. Man skal derfor lære barnet at styre sine lyster og undgå at forkæle det over måde, for sådan skal barnet forberedes til et liv sammen med andre i en samfundsmæssig sammenhæng." Bogen indledes med forord ved Mogens Chrom Jacobsen, som beskriver Lockes filosofiske berømmelse samt betydning for pædagogikken.

I dag er Lockes tanker stadig retningsgivende for dannelse og det hedder sig, at lærdom skal være diskret og aldrig bæres til skue. Brevvekslingen vidner om den kendte filosofs engagement og 1700-tallets børnesyn i en kulturhistorisk kontekst.

Af andre titler om europæisk idé- og opdragelseshistorie findes Dannelsens veje. 2, Pædagogikkens univers og 16 tanker om barndomDannelsens veje. 2 : Fra oplysningstiden til romantikkenPædagogikkens univers16 tanker om barndomAf andre titler om europæisk idé- og opdragelseshistorie findes Dannelsens veje. 2, og 16 tanker om barndomAf andre titler om europæisk idé- og opdragelseshistorie findes Dannelsens veje. 2, Pædagogikkens univers og .


Weekendavisen

d. 13. jan. 2017

af

af

Vibe Termansen

d. 13. jan. 2017


Information

d. 28. jan. 2017

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 28. jan. 2017