Bøger / skønlitteratur / roman

Violinen fra Auschwitz


Beskrivelse


Den jødiske instrumentmager Daniel fra Krakow interneres under 2.verdenskrig i Dreiflüsselejren, en lille kz-lejr ved Passau. Han bliver udtaget til at bygge en violin, da lejrkommandanten opdager hans evner og undgår således den visse død i Auschwitz.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2016

af

af

Jette Landberg

d. 4. apr. 2016

En gribende, modbydelig og opmuntrende fortælling om den jødiske violinbygger Daniel, der undgår døden i Auschwitz, fordi han kan bygge en violin. For alle der interesserer sig for nazismen og menneskets evne til at overleve.

Daniel fra Krakow interneres i Dreiflüsselejren, da Krakows ghetto ryddes. Her nedbrydes han af sult og pinsler men bliver bedt om at bygge en violin for lejrkommandanten. Under dette arbejde kan han drømme sig væk til sit tidligere liv. Der er dog indgået et grusomt væddemål, der vil ramme ham, hvis han ikke bliver færdig i tide. Arbejdet gør at han ikke bliver sendt til dødslejren Auschwitz og således overlever. Historien fortælles i en ramme i året 1991, hvor Daniels datter optræder som violinist. Den katalanske forfatter har især skrevet digte og er ikke tidligere oversat til dansk. Hun har modtaget flere priser for sine værker og døde i 1999.

En grusom historie skrevet i et smukt sprog. Bogen beskriver fornemt menneskelig råstyrke og evnen til at overleve det umulige.

Mechtild Borrmanns ViolinistenViolinbyggeren er bygget op som en krimi over samme tema, her handler det dog om russiske arbejdslejre. Violinbyggeren af Henrik Strube handler om en mand, der udfylder sin tid i fængslet ved at blive violinbyggerMechtild Borrmanns Violinisten er bygget op som en krimi over samme tema, her handler det dog om russiske arbejdslejre. af Henrik Strube handler om en mand, der udfylder sin tid i fængslet ved at blive violinbygger.