Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Et spark til himlens dør : en teologisk gennemgang af "Ordet" og skuespillets sammenhæng med "En Almanakhistorie"


Beskrivelse


En analyse af Kaj Munks skuespil "Ordet" fra 1932, om Kaj Munks baggrund for at skrive skuespillet, hans arbejdsmetoder og inspiration, samt de teologiske spørgsmål, der er i skuespillet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2013

af

af

Maria Björnsdóttir

d. 22. maj 2013

En teologisk gennemgang af "Ordet" og skuespillets sammenhæng med "En almanakhistorie". En akademisk udgivelse, der forudsætter grundigt kendskab til skuespillet "Ordet" af Kaj Munk og teologi i almindelighed.

En meget velskrevet gennemgang af digterpræsten Kaj Munks skuespil "Ordet", Kaj Munks baggrund for at skrive skuespillet, hans arbejdsmetoder og inspiration, samt de teologiske spørgsmål, der er i skuespillet og hvordan det forholder sig til den samtid, hvori det blev skrevet. Det fremgår at en entydig tolkning er svær af mange grunde. For det første kendte Munk - hævdede han - ikke sig selv og skiftede udtalelser et par gange, for det andet præges en tolkning af den tid, hvori den tolkes. I "Ordet" ligger en anklage mod Gud, men ikke en anklage, som den ses hos fx. Kierkegaard eller Job. Skuespillet skulle tillade Munk at anklage Gud uden at anklage ham. Det skulle også være et troens svar på Bjørnstjerne Bjørnsons nedbrydning af troen qua stykket "Over evne".

Bogen Kaj Munks dramatik i teaterhistorisk optik, 2011, analyserer også "Ordet", men teatermæssigt, ikke teologisk. En analyse af "Ordet" på et mere alment niveau findes i Kaj Munk - opgørets dramatiker, 2008, for at nævne noget af det nyere.

En akademisk udgivelse, der forudsætter kendskab til Kaj Munk, skuespillet "Ordet" og en interesse for teologi.


Kristeligt dagblad

d. 11. juli 2013

af

af

Claus Grymer

d. 11. juli 2013