Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Den åbne grav og andre spøgelsesfortællinger


Beskrivelse


Fire gyselige og uhyggelige spøgelsesfortællinger. Tør du læse dem?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2011

af

af

Bodil Pedersen

d. 4. feb. 2011

Gyserfortællinger rettet mod mellemtrinnets læsere.

Bogen indeholder fire spøgelsesfortællinger, der alle har børn som hovedpersoner. Historierne centrerer sig om uforklarlige hændelser på en kirkegård, i slottets fangekælder og på lignende lokaliteter, hvor især genfærd og døde børn spiller effektfulde roller. Teksten er forholdsvist letlæst og skrevet med store typer ledsaget af enkelte sort-hvide illustrationer. Der er masser af uhygge, gys og død i denne bog. Men på en måde virker det særligt skræmmende og alvorligt, at der figurer så utroligt mange døde børn i bogen. Særlig grelt i sidste fortælling hvor 500 børn er spøgelser. De får først fred og kan dø, når en levende forelsker sig i en af dem. Et levende barn forsøges lokket i døden. Det opfordres til at hoppe ud foran bussen. Som voksen læser undrer jeg mig over den drejning på gyset. En uhyggelig blanding af fantasi og virkelighed. Med hvilket formål?.

En anelse sværere fortællinger rent læseteknisk kunne være Peter Mouritzens Djævelens dusin - 13 uhyggelige historier, 2003. Af mere sammenhængende gyserfortællinger til samme aldersgruppe findes serien om Gyserklubben fx Stemmer i mørket, 2010 med et indbydende layout. En af de mest uhyggelige og mest efterspurgte trods dens mange år på bagen er Den grønne hånd og andre spøgelseshistorier, 1986 af Palmfeldt og Eriksson.

Letlæst, men noget uhyggelig samling af spøgelsesfortællinger. Fin forside og god spændende bagsidetekst med direkte appel til læseren. Fra 10-13 år.