Bøger / skønlitteratur til børn

Drengen der skulle blive til noget : vi bor i Guinea


Beskrivelse


Boubacar bor i Guinea og går i 8. klasse i en privatskole. Det er hårdt, men hans far siger at det kun er dem der er meget flittige, der får godt arbejde.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2001

af

af

Lars Larsen

d. 7. juni 2001

Særdeles vellykket bog om at være barn i Guinea. Den første om emnet. I tre fyldige kapitler fortæller den historien om dagliglivet for Boubacar og hans tre år yngre søster Hadjiratu. Deres forældre har godt arbejde, faderen er entreprenør og moderen arbejder i en bank. De går i privatskole og får hjemmeundervisning af den strenge hr. Tounkara, der slår dem med sin bambuspind. En dag da begge forældre er på arbejde, bliver den gode og stærke bedstemor vidne til det og hun kræver at forældrene griber ind. Bogen handler også om den danske dreng Janus' besøg i Guinea. Hans far er guineaner og moderen dansker, så han er lys i huden, og nogle af drengene driller ham. Janus og Boubacar bliver hurtigt gode venner. Historien ledsages af flotte farvefotos, som supplerer teksten, der er sat i en stor og læsevenlig typografi. Den lægger ikke skjul på at Guinea er et fattigt land, men forfalder ikke til beskrivelser af Afrikas armod og gennem Boubacar og Hadjiratus oplevelser giver den et overbevisende billede af samfundsforhold, skolemiljø og familielivet i landet. Bogen er henvendt til børn og unge fra 11 år og den er velegnet til opgaver. I tilknytning til den hører en lærervejledning og en video med to novellefilm om Janus' besøg i Guinea.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2001

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 7. juni 2001

Denne gennemillustrerede beretning om nogle børns liv i en velstående guineansk familie er en integreret del af et undervisningsmateriale til 3.-6. klasse. Materialet omfatter også en video Min afrikanske familie samt en lærerbog med baggrund, pædagogiske anvisninger og kopisider med ret traditionelle opgaver bl.a. 51 spørgsmål til den foreliggende elevbog. Den handler om skoledrengen Boubacar og hans familie samt en dreng med dansk-afrikanske forældre, som er på besøg i skolen. Vi præsenteres for dagligdagen med familie, pligter, fritid og skole samt lidt småracistisk fnidder over for den besøgende dreng, som er lidt lysere i huden, "den hvide neger". En streng privatlærer er den mere ubehagelige del af hverdagen. Bogen alene virker noget forvirrende. De glimrende farvefotos fungerer ikke sammen med teksten, som i øvrigt virker noget gammeldags med sin påtagede friskhed og belærende facon. Fremstillingen er springende, og det bliver ikke bedre af, at personerne ikke altid er lige genkendelige på billederne. Ting som filmdelen formodentlig råder bod på. Som bogmateriale i skolebiblioteket bliver de personer, hvis tilværelse vi skal stifte bekendtskab med, ikke rigtig levende.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 37 (2001)

af

af

Kaare Øster

Årg. 118, nr. 37 (2001)


Geografisk orientering

Årg. 31, nr. 5 (2001)

af

af

Heidi Jørgensen

Årg. 31, nr. 5 (2001)