Bøger / skønlitteratur til børn / sjove bøger

Emils skarnsstreg nr. 325


Beskrivelse


Emil vil så gerne hjælpe til, da hans mor ønsker sig fluefangere, som hans far synes er for dyre. Han skaffer dem, men det går selvfølgelig galt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2014

af

af

Vibeke Axelsen

d. 2. maj 2014

Bøgerne henvender sig til børn fra 4 år. De er yderst velegnede til oplæsning og samtale for hele familien. Gode læsere fra ca. 8 år kan selv læse dem.

Bøgerne er udgivet af Gyldendal i en ny serie, der hedder Jeg læser suppleret med: Bliv stjernegod til at læse. Alle tre bøger holder sig tæt til tidligere udgaver/oversættelser. I Da lille Ida skulle lave skarnsstreger er problemet, at hun ikke er i stand til det, og da det endelig lykkes for hende, tror faren, at det er Emil, så han får skylden. I Ingen smalle steder, sagde Emil går hans berømte bemærkning på, at man ikke skal være for karrig med sine kys og med til hvem, man giver dem. I Emils skarnsstreg nr. 325 vil han kun det bedste, men formår alligevel at få klistret det hele sammen. Sproget er letlæseligt og illustrationerne uden sidestykke fantastiske og nostalgiske. Nogle af de længste ord har fået tilføjet en deleprik, der skulle lette læsningen.

Bøgerne lægger sig meget tæt op ad Gyldendals udgivelser fra begyndelsen og midten af 1980'erne af de samme titler med samme illustrator, men oversat af Ida Elisabeth Hammerich. Ganske få vendinger og navne er ændret, nogle til lettere forståeligt dansk, andre ikke. Alle illustrationerne er til gengæld nøjagtig de samme.

Små perler af bøger, der er overskuelige i længde og rigt illustreret, så de får de yngste læsere inspireret til at bide skeer med en "rigtig" og en lidt længere, men ikke uoverkommelig lang bog. Absolut meget anbefalelsesværdige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

I 1985 kom den første selvstændige historie om Emil fra Lønneberg: Da lille Ida skulle lave skarnsstreger. Her er så en ny historie i samme format og udstyr. - Fluerne plager gården Katholt.Emils mor vil gerne købe fluefangere, men faderen hævder, at en sådan ødselhed vil bringe familien til tiggerstaven. For at imødegå dette snitter Emil sig en tiggerstav, klæder sig ud og går hentil den svagtseende provstinde og tigger penge, som han køber fluefangere for. Om natten lister han ud i køkkenet og hænger alle tyve fluefangere op. Det bliver til Emils træmand nr. 325. - BjørnBergs velkendte illustrationer og den gode oversættelse af Ida Elisabeth Hammerich bidrager til gensynsglæden, og selv om det er en ny historie, er det på alle måder en ægte Lønneberg-fortælling oget godt og velkomment supplement til småbørnshylden. - Oplæsning fra ca. 4 år, selvlæsning fra ca. 9.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

På Katholt plages de meget af fluer, og Emils mor ønsker sig fluefangere. Far Anton siger: Nej. Det vil bringe dem til tiggerstaven. Emil vil hellere tigge sig til penge til fluefangere, såhan snitter sig en tiggerstav, klæder sig ud og går over til provstinden, der sidder hjemme med dårligt ben. Hun beriger ham med to kroner, saft og kage, og Emil kan købe tyve fluefangere. Debliver hængt op i køkkenet, og da forældrene kommer hjem ved midnatstid, vikles de ind i det klæbrige stads. Emil må gå bodsgang til provstinden og kan påbegynde snittearbejdet på figur nr. 325. -Det er en lille sjov oplæsningsbog på 60 sider, hvoraf halvdelen er nye tegninger af Björn Berg, der også tegnede de tre bøger: Emil fra Lønneberg. Han er her endnu ... og Mere om Emil.. . Der erstadig sus og lethed over figurerne, der i denne bog er i lyse pastelfarver. Teksten er fra '83 og nu oversat af Ida Elisabeth Hammerich næsten ordret således, at Astrid Lindgrens sprogtone erbevaret. Oplæsning fra bh.kl.Selvlæsning dog først fra 4. kl. trods store typer og åben sats.