Bøger / skønlitteratur / roman

Mærket for livet


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Krimi. Anklager Jana Berzelius skal lede en sag om mordet på chefen for Udlændingestyrelsen. Mordet viser sig at have forbindelse til en sag om menneskesmugling og Janas egen barndom.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. mar. 2014

af

af

Jette Landberg

d. 24. mar. 2014

For fans af fx Stieg Larssons Lisbeth Salander eller Saga Norén i tv-serien Broen. Heltinden i denne første bog om anklageren Jana Berzelius har som begge disse været ude for frygtelige ting i sin barndom og har det svært med sociale kontakter.

Jana vågner i 1986 op i en hospitalsseng. Hun er 9 år og kan intet huske. Som 26-årig er hun en succesfuld anklager og skal lede undersøgelsen af en række mystiske mord, en sag om menneskesmugling der viser sig at være langt mere omfattende og grufuld end først antaget og har forbindelse til Janas egen skæbne. Foruden Jana møder vi Mia fra kriminalpolitiet, hun er vokset op i et barsk miljø, hader Jana, der på overfladen er en overklassepige, og Henrik, der er familiemenneske med de sædvanlige problemer med aldrig at være hjemme. Bogen er forfatterens debut, hun udgav den selv i Sverige, da hun ikke kunne få den antaget, men den solgte efterfølgende 30.000 eksemplarer. Dette er første bind i en serie om Jana.

Minder med den hårdtslående heltinde noget om Stieg Larsson, her har Jana dog haft en endnu mere ekstrem skæbne og er trænet i at dræbe. Plottet med at optræne børn til kriminalitet kan minde om Marco effekten af Jussi Adler-Olsen.

Spændende fra første til sidste side, lidt mere gennemlæsning ville have været godt, bl.a. skifter Henrik Levin pludselig navn. Jana står skarpt som person, mens de andre opdagere er lidt mere stereotype. Plottet virker næsten overdrevent, men der findes jo også psykopater i virkeligheden.