Bøger / faglitteratur / opskrifter

Mortens bagebog : næringsrige brød af fuldkornshvede


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2015

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 2. sep. 2015

E-bog om brød bagt af hvede, hvor alle kornets bestanddele er bevaret - fuldkornsmel. For hjemmebagere, men også industribagere vil kunne hente viden om hvordan man bager med fuldkornsmel suppleret med andre kornsorter, frø og nødder.

Morten Nielsen foreslår at vi vender tilbage til at bruge det oprindelige hvedemel, dvs. mel hvor alle bestanddele er bevaret. Der er enkelte opskrifter i bogen, blandt andet på fødselsdagsboller bagt af fuldkornshvedemel og grahamsmel, fuldkornsbrød med blendede korn og det såkaldte Hindhede-brød. Størstedelen af bogen består af en gennemgang af de processer, som foregår i dejen under hævningen og bagningen, og der er svar på mange af de mest almindelige spørgsmål : brødet hæver ikke, krummen er klæg, mens skorpen er hård og mørk, brødet slipper ikke formen m.m, og der en forklaring på, hvad de forskellige betegnelser på mel egentlig betyder. Morten Nielsen bruger udelukkende gær i sine brød, men man kan også bruge surdej, hvis man er vant til at arbejde med den.

En lille fornuftig og brugbar bog med viden om at bage brød med fuldkornshvedemel. Nok mest en bog for dem, der er vant til at bage sine egne brød.

Der er mange bøger med opskrifter på brød, men ingen, der udelukkende fokuserer på fuldkornshvedemel. Den der kommer nærmest er Det gode brød, men der er alle opskrifter med surdej.