Landbrugs- og kulturhistorisk interesserede får en fortælling i ord og fotos om førstemænd og forvaltere i perioden fra 2. verdenskrig og frem.
Selvom hierarkiet var helt og ubestrideligt klart mellem godsejeren og hans ansatte forvalter, er der ingen tvivl om, at uden forvalter, fruer, karle, piger og elever var der ingen effektiv landsbrugsdrift på Danmarks store gårde. Bogen er i to dele. Første del sætter spotlight på fortid, udviklingen og fremtiden for forvalterstanden. Det gælder perioden fra 1942 til i dag. Her er en overskrift som "Herregårdsvejen", der fortæller om de unge mænd som ofte valgte med både hjerte og hjerne, når de søgte elevplads på et gods. Det var også tiden, hvor hestene blev byttet med traktorer hjulpet godt på vej af efterkrigstidens Marshalls støtte, og forvalternes fruer er uundværlige i hverdagen med mange på kost. I anden del fortæller forvalterne selv gennem tre generationer med overskrifter som "Med roegreb og guldur", "Svensknøgler i livremmen", "Madmor på kontrakt" og "Kulturbærer og kartoffelspecialist". Helle Juhl er journalist, forfatter og foredragsholder. Hun har fx også skrevet Barndom på landet.
Journalistisk velskrevet og underholdende fortælling i ord og foto, som fortæller en unik og sjældent fortalt historie om forvalterstanden.
Bredere om landbrugshistorie er der fx Dansk landbrug 1945-2020.