Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det forbandede album


Beskrivelse


Memet har fundet et meget værdifuldt frimærkealbum i en skraldebøtte. Han vil sælge det til frimærkehandler Smith, men Smith tror, det er strålet og ringer straks til politiet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Møller

d. 18. dec. 2018

En gæstearbejderdreng, Memet, finder et album med frimærker, som han vil forsøge at sælge. Frimærkehandleren mistænker ham for at have stjålet frimærkerne, som er ret værdifulde, og hantilkalder politiet. Herefter må Memet følge med rundt for at finde ud af, hvor frimærkerne kommer fra, og han føler sig meget urimeligt behandlet, men til sidst renses han for mistanke for tyveri.Næste dag får han solgt frimærkerne med hjælp af nogle af sine landsmænd, som han er tryg ved. Historien er en lidt ulogisk blanding af tyverimistanken og diskriminering - Memet mistænkes ikke,fordi han er udlænding, men fordi han er barn, men hertil føjes noget gæstearbejderproblematik. Endvidere er betjentenes opklaringsarbejde meget usandsynligt og misvisende - man tager ikke udenvidere et barn med rundt på en spontan efterforskning, og det kan vel være betænkeligt at give de mindre børn, som bogen retter sig imod, sådanne oplysninger. Bogen har udmærkede illustrationer afGrete Lis Hansen. Den grønneserie er den sværeste gruppe af Læs dansk-bøgerne, som henvender sig til de ca. 8-9-årige, der har overstået den første selvlæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Læs dansk-bøgerne som efter sværhedsgrad er opdelt i en blå, rød, grøn og gul serie, udsendes nu som kartonnerede bøger. Denne bog fra den sværeste serie kan selvlæses af normallæsere fra 3.klasse og kan indholdsmæssigt bruges op til 5. klasse. Den handler om Memet, som har fundet et frimærkealbum i en container. Da han prøver at sælge det, viser det sig, at det er meget værd, ogfrimærkehandleren tilkalder politiet. Først efter mange forespørgsler i ejendommen kan de konstatere, at Memet ikke har stjålet frimærkerne. Indenfor letlæsningsbogens ret snævre rammer har AnnMari Urwald skrevet en spændende og vedkommende historie i et godt og nuanceret sprog. Indvandreraspektet falder på en fin og naturlig måde i tråd med handlingen og er helt fri for pædagogiskepegefingre. Grete Lis Hansen har lavet gode tegninger, som de unge læsere nok skal dvæle ved. Typografien er tydelig med korte linier. Denne vellykkede letlæsningsbog kan i klassesæt gøre godfyldest som 'rigtig' roman i tredjeklasse, og den er velegnet til både læseklinikkens og skolebibliotekets letlæsningshylder.


Berlingske tidende

d. 9. apr. 1987

af

af

Kirsten Holst

d. 9. apr. 1987