Bøger / faglitteratur til børn

Fly


Beskrivelse


Bl.a. om flyvningens historie, fremtidens flyudvikling, flyteknik, flytyper - såvel militære som civile samt deres anvendelsesmuligheder. Vigtige årstal indenfor flyvningens historie.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 1997

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 29. maj 1997

Interessant og flot bog om flyvningens udvikling med hovedvægten på nutiden. Den er egnet som en første indføring i emnet og kan selvlæses omkring 6. - 7. kl. Teksten har mange eksempler og synsvinkler, der inddrager danske forhold og forfatteren har samarbejdet med et engelsk forlag bl.a. omkring billedudvælgelsen. Bogen udkommer også i en engelsk version. Den har indholdsfortegnelse, stikordsregister, ordforklaringer, tidstavle, litteraturhenvisninger og tre adresser på flymuseer i Danmark. Bogen er rigt illustreret på alle sider med farvefotos af mange flytyper i diverse størrelser, og der er enkelte tegninger bl.a. om principperne vedrørende opdrift, styring og motorer. Den militære flyvning har betydet meget for flyvningens udvikling, men bogen fremhæver ikke den militære anvendelse fremfor den civile. Man kommer vidt omkring og hører bl.a. lidt om helikoptere, fremtidsfly, miljøovervågning, radar, luftfragt o.m.m. Det er ikke en speciel grundig bog, og den ligner på flere områder de mange titler, der allerede findes på bibliotekernes hylder, men her er den sidste nye udvikling med, og den får et stort plus for sin danske synsvinkel. Bogen er velegnet ved selvstændige arbejder omkring teknik og transport, men er lige så meget en populærvidenskabelig bog til fritidslån.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 1997

af

af

Bo Knudsen

d. 29. maj 1997

Denne fagbog for børn ligner de tidligere i serien. Et emne pr. opslag. Mange fine farvefotos. Tekst indbydende sat op i brødtekst, billedtekst og tekst i farvede kasser. Hertil kommer årstalsliste, ordforklaring og register. Bogen giver et overblik over emnet. Fra historie til fremtid over teknik og brug. Bogen er overskuelig og rimeligt let læst med de nødvendige forklaringer indbygget i teksten. Forfatteren har lavet flere fagbøger for børn, en del af dem om luftfart. Bogen her er blevet til i samarbejde med det engelske forlag, der også udgiver serien. Teksten er således ikke oversat, men skrevet direkte til den danske udgave. Der går derfor intet tabt i en oversættelse, og det der står om Danmark er logisk føjet ind. Det betyder også noget for læsbarheden, at emnet er så konkret (i forhold til tidligere bøger i serien om så vanskelige tekniske emner som f.eks. lasere og telekommunikation). Forfatteren er angivet som kilde til over halvdelen af bogens fotos, uden at det dog gør bogen specielt dansk at se på. Emnet er populært og fascinerende, og der findes da også en del bøger om fly for børn. Den bog, der emnemæssigt ligner bogen her mest, er forfatterens egen fra samme forlag fra 1991 Luftfart. Bogen kan læses af børn fra ca. 12 år og bladres langt tidligere.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. aug. 2013

af

af

Poul Wibbert Esberg

d. 2. aug. 2013

Et lixtal på knap 20 betyder, at bogen kan selvlæses fra 9-10 år, men er i den sværere ende. Den kan anvendes til faglig læsning og mindre emneopgaver.

Bogen beskriver forskellige typer fly, fra de ultralette og svæveflyene til helikoptere, kampfly og de tungeste, de militære transportfly. Både tekst og billeder anlægger primært et dansk syn og er en appetitvækker for børn, der kunne tænke sig at dyrke flyvning som hobby. Derfor er der også lidt om certifikat og flyveklubber. Der er mange flotte fotos - en del af forfatteren selv, og de supplerer teksten fint. Der er stikord, men ingen medialiste. Opgaver kan hentes på nettet.

Der er mange titler om fly, og forfatteren har udgivet mange titler om fly, især for ældre børn og voksne, således Luftfart fra 2012. For målgruppen udkom Fly af Colleen Ruck i 2012, men den har ikke en dansk vinkel på emnet.

En god, let fagbog, som er et fint supplement til andre bøger om emnet.