Bøger / faglitteratur til børn

Indien


Beskrivelse


Om landets geografiske forhold, naturen, historien før, under og efter kolonitiden, sociale forhold, erhverv, livet på landet og i byerne, udviklingsinitiativer, fremtidsmuligheder samt dansk bistand. Faktaafsnit.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

"Vi erobrede ikke Indien for at gavne inderne. Vi erobrede Indien for at få varer til England", lyder et citat fra bogen, der kan anvendes som et skoleeksempel på et højt udviklet land - bådeåndeligt og materielt - der på relativ kort tid bliver underlagt og udplyndret af en kolonimagt og efterladt som et fallitbo uden ringeste mulighed for at klare sig selv. Efter en kortnaturgeografisk indledning beskrives englændernes udplyndring og dernæst de enorme vanskeligheder, landet har været i. Siden uafhængigheden i 1947 har myndighederne prøvet at skaffe tåleligelevevilkår for befolkningen, men hele tiden bliver de overhalet indenom enten af levn fra kolonitiden eller den enorme befolkningsudvikling. Bogen er gennemillustreret med relevante fotos,tegninger, kort, grafer og statistikker samt inserater med oplysnings- eller baggrundsstof. Bogen kan læses af elever fra 6. klasse, men udbyttet stiger med alderen, og den kan anvendes iuv-sammenhæmge i både fagligt og tværfagligt.Geografisk/historisk supplerer den skolebibliotekets øvrige nyere titler om både Indien og Ganges-floden udsendt i forskellige forlagsserier fra1988-95. Bogen er meget dygtigt bearbejdet til danske forhold, og den indeholder såvel indholdsfortegnelse, ordforklaringer, stikord som litteratur- og adresseliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inger Søndergaard

d. 18. dec. 2018

Indien udkommer i serien Udviklingslande, og den svarer i udstyr og opbygning til seriens andre bind. På knap 48 sider introduceres landet, der rummer 17 procent af jordens befolkning, og hvorforskellen mellem rig og fattig er kolossal. Efter indledningskapitlet følger relativt korte kapitler om naturen og Indiens historie før, under og lige efter kolonitiden. Herefter følger kapitlerom sociale forhold, erhverv, udviklingsinitiativer og fremtid. Der afrundes med et ganske kort afsnit om dansk bistand, en ikke fyldestgørende ordliste, litteraturliste og et stikordsregister.Teksten brydes af rammer med statistik, tekstrammer, mange fine farvefotos og kort. Bogens mange fakta gøres levende gennem beskrivelser af almindelige inderes liv på landet og i byerne.Forfatteren, der kendes fra flere fagbøger på dansk - bl.a. om Indien i: Ganges 1993 - fortæller med et stort socialt engagement. Englændernes negative indflydelse på landets udvikling vægtes højt,mens der gås let hen overaktuelle problemstillinger f.eks. etniske stridigheder og aktuel religiøs og politisk uro. Med udviklingsarbejder som indfaldsvinkel er den en smule anderledes endtilsvarende bøger f.eks. Ardley: Indien 1991 og Ganeri: Indien 1995/14, og den er således et fint lille supplement til samlingen. For børn fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 1997

af

af

Birgit Hald

d. 12. sep. 1997

Vi kigger på Indien ligner seriens tidligere bind med hensyn til layout og opbygning. Den kortfattede tekst er stort og tydeligt trykt og skrevet i et forholdsvis enkelt sprog, der kan læses fra omkring 11 år, men måden, stoffet formidles på, gør at bogen også vil kunne læses højt for lidt yngre børn. Læseren får en introduktion til landet og befolkningen eksemplificeret gennem to vidt forskellige byer, og den fokuserer på nære emner som bolig, arbejdsliv, skole og fritid. Hvert emne behandles på 6 sider. Først generelt og derefter for henholdsvis storbyen Bangalore og landsbyen Thrickodithanam. Opslagene er overskuelige og illustrerede med flotte farvefotos hovedsageligt af børn og voksne i deres dagligdag, og herudover brydes teksten af en del korte citater, der kommenterer fotos, samt statistiske oplysninger trykt i farvede blokke. Bagest er der en udmærket ordliste, henvisninger til yderligere information i form af bøger, videoer og adresser (også på internettet) samt et stikordsregister. Børnebiblioteket har indenfor de sidste år fået en del titler om Indien. Denne placerer sig aldersmæssigt mellem P. Gardes Barn i - Indien (1994) og de tre med titlen Indien af D. Cumming (1995), P. Garde (1995) og A. Ganeri (1994).


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 1997

af

af

Steen Agger (skole)

d. 12. sep. 1997

Så er det blevet tid til at kigge på Indien. Ligesom i de øvrige bøger i serien, fokuseres på en storby - her Bangalore - og en landsby, der i dette tilfælde hedder Thrickodithanam. Bogen fortæller om Indiens historie, topografi og klima samt om befolkningens dagligdag, arbejdsliv, skolegang, fritid og fremtidsmuligheder. Bogen er inddelt på den måde, at den på tre opslag fortæller om et bestemt emne. Første opslag fortæller bredt om emnet, næste opslag fortæller om emnet set i relation til storbyen Bangalore, og til sidst hører vi om landsbyen og dens beboere. Bogen er forsynet med gode farvefotos, kort, statistikker og faktablokke. Den behandler de geografiske og historiske emner meget kortfattet, men giver et ganske godt indtryk af det moderne Indiens kontraster og af befolkningens levevilkår i det sydvestlige Indien. Bogen kan læses fra 5. klassetrin og kan bruges i forbindelse med emnearbejde om levevilkår i Indien. Andre nyere bøger om Indien som f.eks. David Cummings Indien (1995), Peter Gardes Indien (1995) og Anita Ganeris Indien (1994) går mere i dybden med historiske og geografiske emner.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. dec. 1899

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 30. dec. 1899

Der udkom flere fagbøger for børn om Indien i 1990'erne, bl.a. af David Cumming, men udviklingen er gået stærkt i de seneste år. Denne bog i en ny forlagsserie giver et indtryk af Indien i dag præget af de store højteknologiske omvæltninger, som også har bidraget til at øge de store regionale og sociale skel. Layoutet er indbydende med mange relevante farvefotos, og bogen er overskueligt opbygget og kan læses fra ca. 11 år. De geografiske oplysninger om landskab og klima, industri, landbrug, minedrift, miljø og befolkning, suppleret af enkelte statistiske oplysninger, belyses yderligere af mange korte interviews med indere fra forskellige egne og sociale lag. Tilsammen giver de et udmærket indtryk af væsentlige aspekter af landet og udviklingstendenserne. Bogen afsluttes med et kort afsnit om Danmarks forbindelser til landet, kort litteraturliste og internetadresser.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. dec. 1899

af

af

Boy Olesen (skole)

d. 30. dec. 1899

Titlen udtrykker at der her er tale om en bog, som sætter fokus på fremtiden og det enorme udviklingspotentiale, der er at finde i det indiske samfund. På denne måde bliver bogen et godt supplement til tidligere udgivelser om Indien. I 9 kapitler kommer vi omkring emner som naturressourcer, miljø, befolkning, familier og nye former for arbejde. Løbende gennem hele bogen er der indlagt tekstafsnit, som under overskriften, "Inderne fortæller", informerer om hvordan den almindelige inder ser på udviklingen. På en af bogens sidste sider er der gjort plads til oplysninger om Danmarks forhold til Indien gennem tiderne. En ordliste, informationer om hvor man får mere at vide og et stikordsregister afslutter bogen. Et væld af meget flotte farvefotos støtter teksten på en god og inspirerende måde. Bogen er på samme niveau som de tidligere udgivelser i serien, og vil kunne læses i 6.-7. klasse, men også på højere klassetrin vil den være brugbar. Af naturlige årsager, når så meget omtales på så få sider, er det begrænset hvor dybtgående teksten kan være, men dette har heller ikke været bogens intention.


Børn & bøger

Årg. 48, nr. 7 (1995)

af

af

Karsten Boll

Årg. 48, nr. 7 (1995)


Geografisk orientering

Årg. 26, nr. 1 (1996)

af

af

Helge Dreyer

Årg. 26, nr. 1 (1996)


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 2 (2002)

af

af

Tove Hostrup Pedersen

Årg. 55, nr. 2 (2002)