Velskrevet og ordrig roman for gode læsere fra ca. 12 år. En dystopisk fremtidsfortælling med mange temaer, der kan diskuteres i fx en skoleklasse. Bagsiden og en flot forside pirrer nysgerrigheden.
På grænsen mellem Mexico og USA er der i en nærmere fremtid skabt et land, kaldet "Opium". Her regerer narkobaronen El Patrón sin slavebefolkning. Som en identisk klon af ham, bare over 100 år yngre, fødes drengen Matt. Matt undgår sin skæbne som organdonor og flygter, for blot at ende i en slags socialistisk verden, der er mindst lige så trøstesløs og undertrykkende. Temaerne er mange, bl.a. kloning, narko, yderligtgående liberalisme/socialisme, venskab og ondskab. Sproget er godt og fængende. Handlingen i første halvdel er suveræn, mens bogens anden halvdel blot er velskrevet. Slutningen er lykkelig, omend noget pludselig. Vanskelige begreber, spanske ord og navne og bogens tykkelse indsnævrer læserskaren. Bogen har opnået Newbery Honor status samt givet forfatteren National Book Award i 2002.
Trods forskellige emner er der lighed med forfatterens tidligere bøger. Senest Rejsen til Mimers brønd, 2009, eller den nok mest kendte Pigen de kaldte Ulykke, 2001. Genremæssigt tæt på Dødsspillet, 2009, af Suzanne Collins.
En god læseoplevelse med rigtig meget at tænke over og tale om. Handlingsmæssigt er første halvdel dog langt den bedste.