Books / fiction for children / roman

Ülkü - den fremmede pige

Del af Ung i dag

Description


Ülkü er 14 år og datter af en tyrkisk fremmedarbejder. I skolen mærker hun sine klassekammeraters fordomme. Først da hun bliver ven med en af pigerne i klassen, ændres forholdene, men samtidig fjerner hun sig fra sin tyrkiske baggrund.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Arne Bang Petersen (skole)

d. 18. Dec. 2018

I rækken af »Ung i dag«-bøger er her en jeg-bog, som beskriver et årstid i hovedpersonen Barbels liv. Hun og hendes klassekammerater er vel nærmest i begyndelsen af puberteten, da fortællingengår i gang. En dag begynder den tyrkiske pige Ülkü i klassen, og hun får mildest talt en forfærdelig behandling. Resten af fortællingen skildrer både 1) den udvikling, der sker i sagen med Ülkü oghendes langsomme, men trods alt sikre integration i klassen, 2) den udvikling, der sker med Bärbels egen person -hun ville egentlig allerhelst lige fra starten have været god ved Ülkü, men blevrevet med af den almene indstilling til dem, der er »anderledes«, til fremmedarbejdere eller som her til fremmedarbejderes børn - samt 3) de fordomme, som de voksne ved enten deres indbyrdessamtaler eller måske mere ved deres samtaler med børnene afslører. Bogen er tysk, fra 1973, oversat til dansk af Irma Kvist-Jensen, selv om den er 7 år gammel, er den meget aktuel, måske ikkemindst i dag, hvor folksindstilling til fremmedarbejderproblemet har fået en ny dimension, nemlig den med de arbejdsløse fr.arbejdere. 24 af bogens sider er orange og kaldes dokumentation = forsk,myndigheders og personers omgang og erfaringer i rapportform; en glimrende indfaldsvinkel til bogens emne. Som alle jegbøger ret svær. Egnet fra ca. 7. kl., bedst som klassesæt.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Margot Andreasen (børn)

d. 18. Dec. 2018

Ulkü, som kommer fra Tyrkiet, er ny i klassen bliver straks forfulgt af de andre børn, der giver udtryk for alle de fordomme, som de har fået gennem de voksne. Klassen samles i fællesfjendtlighed mod Ülkü, men dette fjendskab ændres fuldsændig, da hun bliver alvorligt syg, kammeraterne får dårlig samvittighed, og hun optages i fællesskabet. - Historiens fiktive fortæller erBärbel, som går i klasse med Ülkü og siden bliver veninde med hende. Gennem samspillet mellem disse to piger, beskrives nogle af de sociale og kulturelle forskelle, som findes mellem denvesteuropæiske befolkning og fremmedarbejderne. - Foruden den skønlitterære del består bogen af 24 dokumentariske sider (sat på orange papir midt i bogen). Denne dokumentation giver en udmærketbelysning af fordomme mod fremmedarbejderne og af fremmedarbejdernes sociale vilkår. Bogens skønlitterære del virker gammeldags og er endvidere temmelig germansk i miljø og stil. Bogen er nogetindividualiserende og ikke særlig dybtgåendei den skønlitterære skildring af fremmedarbejder-problematikkens sociale og psykologiske sider. Fra ca. 11 år, og er mere en børne- end en ungdomsbog.


Læsepædagogen

årg 29, nr 2 (1981)

By

By

Eivind Fruenlund

årg 29, nr 2 (1981)


Vestkysten

d. 21. May 1980

By

By

kivo

d. 21. May 1980