Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lussingen

Del af Ung i dag

Beskrivelse


Problemeleven Anna-Lena slår engelsklærerinden. 7. klasse svarer igen med strejke. Men efterhånden bliver flere usikre på, hvem de skal være solidariske med: eleven eller læreren.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

I en svensk 9. klasse giver klassens problem-elev Anna-Lena sin engelsklærerinde en lussing. Lærerinden går til politiet og anmelder det, i stedet for at henvende sig til rektor, som tidligerehar svigtet skolens lærere, når der var kompetencemæssige stridigheder. Klassen bliver oprørt, fordi Anna-Lena er i fare for at komme på ungdomshjem med tidligere meriter som baggrund. Elevrådettager affære. Lærerinden, der ikke har tilknytning til den lille provinsby, bliver tvunget til midlertidig sygeorlov. Der opruller sig et klima af vold, strejker, løgne og smudsig sladder iforbindelse med affæren. Folk udviser et had over for denne lærerinde, der er en dygtig pædagog, men hvis selvstændige opførsel ikke passer ind i deres smålige tankegang. Bogen fortælles af enjævnaldrende bedrestillet kammerat til Anna-Lena. På trods af gode intentioner virker den ikke psykologisk overbevisende, dertil er personbeskrivelserne for unuancerede, og de underliggendemekanismer hos de svage, voldeligekommer ikke frem. Bogens største svaghed er imidlertid dens mangel på spænding, både handlingsmæssig og psykologisk.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Handlingen i »Lussingen« er henlagt til en svensk gymnasieskole. Bag den tilsyneladende pæne facade bobler det af magtkampe og intriger - både blandt lærere og elever. Da Anna-Lena (9. klasse)slår engelsklærerinden - og hun melder eleven til politiet - ja, så skrider det hele. Elevrådsmøder, strejker, politiforhør, dårlige nerver o.s.v. Er du for eller imod Angiveri? og sladder løbersom en pest gennem byen - byens renommé, rektors fremtid - hvor meget skal vi ofre for at få fred. Det er et barsk billede af en by og dens skole - om magt og afmagt - om angst for at tabe ansigt -og hvad det koster at gå imod strømmen. Billedet sløres til tider af for megen snak, af verbal tomgang, som virker dræbende på tempoet. Men det stærke skolebillede skal nok få tag i mange af vorestore elever. Velegnet som debatbog - bl.a. i samarbejde med samtidsorientering. Så bliver der også rig lejlighed til at tackle de til tider lidt firkantede problemstillinger. Men i det store oghele en god Ung i dag.


Information

d. 9. dec. 1980

af

af

Ove Kreisberg

d. 9. dec. 1980


Lands-avisen Aktuelt

d. 20. aug. 1980

af

af

Steffen Larsen

d. 20. aug. 1980


Aarhuus stiftstidende

d. 20. maj 1980

af

af

Dorte Søholm

d. 20. maj 1980