Bøger / skønlitteratur til børn / roman

På den rigtige side?

Del af Ung i dag

Beskrivelse


Den 14-årige Christen finder gradvist ud af, at han er homoseksuel, og gennem en samtale med en homoseksuel mand bliver han klar over, hvad det indebærer, men det bliver samtidig indledningen til en katastrofe.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Helge Scheuer Nielsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Den næsten 15-årige Christen lever i en dansk provinsby og er som så mange drenge i puberteten usikker over for piger. Han tror, han er homoseksuel og opsøger en homoseksuel damefrisør, somhan diskuterer sit problem med. Christens far opdager besøget og sætter hysteriet i gang, politianmeldelse og avisomtale. Vi følger Christen i godt et døgn, der ender med at den homoseksuellevoksne har hængt sig. Forældrene er naturligt nok bekymrede og forstår ikke drengen. Der gives et godt billede af faderen med vekslende maniodepression og den i virkeligheden stærke mor. Drengensfarfar forstår og forklarer for drengen en del om samfundets manglende åbenhed. Bogen er ikke noget litterært mesterværk, Christian Kampmanns fornemmelser er litteratur, hvor denne er en jævn goddebat-bog. Lidt firkantet visse steder, men absolut anvendelig som en bog, der kan forklare unge noget om afvigere. Læsealder 14 år og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

August Danielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Hovedpersonen Christen er allerede i 14-års alderen sin seksualitet bevidst. Hovedtemaet er Christens ambivalente følelser i forhold til sin egen seksualitet og angst for at omverdenen skalfornægte ham. Da faderen er uhyre intolerant og moderen står for den bløde, viljesvage holdning, kan han ikke finde hjælp hos forældrene, men går til en ældre ligesindet, som han beder forklaresig, hvordan han skal formulere sig overfor omverdenen. Faderen opdager dette uskyldige besøg, pudser både politi og presse på den ældre homofile, som ikke længere orker at tage kampen op mod densmåborgerlige moral og begår selvmord. Det bliver farfaderens lidt docerende forklaring på sammenhængen mellem partipolitik og seksualpolitik og så kammeraternes naturlige og fornuftigestillingtagen, som kan hjælpe Christen og unge ligesindede med at placere sig selv seksuelt. Der er enkelte svage punkter i E.J.s forsøg på at kæde sit sek-sualpolitiske program og en dramatiskhandling sammen til et helstøbtlitterært forløb. Som helhed lykkes det E.J. i et letflydende og lettilgængeligt sprog gennem en sober handling at opfordre den stivnede samfundsmoral til at få etmere nuanceret syn på andres holdninger, meninger og livsformer. Samtidig giver bogen gode anvisninger til de unge, den gerne vil vejlede. Et godt skønlitterært oplæg til en saglig behandling afemnet. Selvlæsning.


Politiken

d. 28. nov. 1978

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 28. nov. 1978


Jyllands-posten

d. 23. feb. 1979

af

af

Henning Ipsen

d. 23. feb. 1979


Aalborg stiftstidende

d. 25. okt. 1978

af

af

Lars Borberg

d. 25. okt. 1978


Lands-avisen Aktuelt

d. 11. dec. 1978

af

af

Steffen Larsen

d. 11. dec. 1978


Vejle amts folkeblad

d. 13. jan. 1979

af

af

Ivar Bak

d. 13. jan. 1979